Barndiabetesfondens Lokalförening Blekinge, med Blekinge Diabetesförening och HSO Blekinge som medarrangörer, uppmärksammade världsdiabetesdagen vid ett gemensamt event i Kallinge Folkets Hus redan söndagen den 13 november, trots att den ju egentligen inte infaller förrän den 14 november. Den, för diabetiker, kända bloggerskan Sofia Larsson-Stern berättade på sitt inlevelsefulla sätt om hur hon ”kommit ut” med sin diabetes och hur hon idag reser runt i Sverige och föreläser om sina erfarenheter. ”Jag ska ju inte behöva skämmas för att jag har diabetes. Det är ju inget jag kan hjälpa” menar hon.

Forskarna Agnes Andersson Svärd och Henrik Borg från Lunds Universitet berättade om sina respektive forskningar på diabetes typ 1.

Avslutningsvis redogjorde professor Sara Eriksén om de IT-projekt som pågår vid Blekinge Tekniska Högskola med syfte att förbättra kommunikationerna mellan patient och vårdgivare.

Seminariet kunde genomföras bl a tack vare stöd från sponsorer och flera hjälpmedelsföretag som på plats ställde ut sina produkter och svarade på deltagarnas frågor.

_dsc0015Barndiabetesfondens Lokalförening Blekinge var väl representerad. Ingrid Christensson längst till höger.

_dsc0046Sofia Larsson-Stern, alias Diabetesia.

_dsc0072Forskare Agnes Andersson Svärd tackade för stipendiet från Fogelströms Fond, som gör det möjligt för henne att bedriva sin forskning.

 

_dsc0017Forskare Henrik Borg från Lunds Universitet.

_dsc0076

Henrik Borg föreläser om en världsomspännande studie

_dsc0082 Professor Sara Eriksén berättade om de svårigheter det innebär att utveckla IT-system för vården