Den 22 april samlades 20 hungriga deltagare för att lyssna till Kristoffer Ljungbergs föredrag om kost och näringslära. Många frågor om mat och en bred diskussion om kost och energiintag fyllde salen Skeppet i Folkets hus i Karlskrona.

Kristoffer Ljungberg

Föreläsningen hölls av Kristoffer Ljungberg, kock och idag intendenturbefäl vid tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona. Ljungberg har en bakgrund som krögare på 2 Rum och kök i Karlskrona samt kock på GASTRO i Helsingborg och Grand Hotel i Stockholm. Han berättade om sig själv och sina många resor som har underbyggt hans intresse för mat, kost och näringslära.
Ljungberg inledde sin föreläsning med att förklara grunderna kring förhållandet mellan kolhydrater, fetter och proteiner.
Under hela föreläsningen berättade deltagarna öppenhjärtigt för varandra hur man upplever och förhåller sig till maten. När Ljungberg sökte testpersoner för att beräkna energiintaget och energibehovet hos dessa var det många som visade intresse. Genom hemsidan matkalkyl.se fick testpersonerna veta sitt BMR och kring varje person blev det ett samtal i storgrupp om hur kost- och energiintaget ser ut.

Blomkålsrisotto á la Kristoffer

Dagen avslutades med en gemensam lunch som Ljungberg förberett. Rätterna som serverades var tänkta att fungera som alternativ till pasta, ris och potatis. På buffébordet stod en klassisk köttfärssås med strimlad zucchini istället för pasta, en risotto gjord på blomkålsris och en asiatisk färsröra med strimlad vitkål. Samtalet mellan deltagarna fortsatte under lunchen och avrundades med en känsla av att ”det behöver inte vara så svårt”.