Socker är en orsak till sjukdomar i hjärta och kärl, övervikt, demens och typ 2-diabetes. Det synliga sockret i godis, kakor och läsk kan vara nog så svårt att undvika. Men den största utmaningen är att undvika det tillsatta sockret som finns i de flesta livsmedel. Rent socker som går under benämningar som de flesta av oss inte har en chans att tyda. 

Ann Fernholm. Foto: Mia Carlsson

Ann Fernholm. Foto: Mia Carlsson

Diabetesorganisationen i Sverige har tillsammans med Blekinge Diabetesförening startat en gemensam kampanj för att minska svenskarnas intag av tillsatt socker. En ny broschyr, ”En liten broschyr om socker”, har tagits fram av Ann Fernholm, som är vetenskapsjournalist och författare.
– Det finns inget djur i världen vi skulle ge samma mat och godis som vi ger till våra barn. En av tio svenska ungdomar har fettlever före 18 års ålder och fettlever är en orsak till typ 2-diabetes.
– Vi vet att socker har en negativ inverkan på hälsan och vi står bakom WHO:s riktlinjer om att vi bör minska det dagliga sockerintaget till max fem procent av det dagliga kaloriintaget. Nu vill vi sprida kunskap och påverka beslutsfattare så att vi lättare kan göra medvetna val av det vi stoppar i oss, säger Thomas Magnusson, ordförande i Diabetesorganisationen i Sverige.

Det är svårt att veta vad som är tillsatt socker eller ej i våra livsmedel. Det finns flingor som marknadsförs som nyttiga och som inte har något tillsatt socker men i innehållsdeklarationen framgår det att de innehåller juicekoncentrat, som räknas just som socker.

Blekinge Diabetesförening har bjudit in Ann Fernholm till Blekinge för att hålla ett föredrag och debattera om socker och dess påverkan på människokroppen. Seminariet kommer att hållas i Sparresalen i Karlskrona lördagen den 22 oktober kl 10.00-ca 12.30. Alla intresserade hälsa välkomna att lyssna och debattera.

 

En liten broschyr om socker