Ett 25-tal medlemmar och intresserade hade anmält sig för den utflykt till Hanö, som föreningen arrangerat. Vi infann oss i Nogersunds hamn för att borda M/S Vitaskär, som trafikerar rutten Nogersund – Hanö. Kaptenen var tillmötesgående och inväntade de medlemmar som blivit försenade i ett asfalteringsarbete och båten kunde något försenad lägga ut med samtliga anmälda ombord.

Samling i hamnen på Hanö innan avfärd till Engelska kyrkogården och Bönsäcken.

Väl i Hanö hamn blev gruppen välkomnad av föreningens kontaktperson i Sölvesborg,  Inga-Lill Thelander. Inga-Lills make har sina rötter på Hanö och de har fortfarande kvar huset som fritidsbostad. Inga-Lill besitter inte bara en gedigen kunskap om Hanös historia, hon hade för dagen också läst på och förberett sig väl inför gruppens besök.

Från hamnen gick vi sedan upp mot engelska kyrkogården där vi fick ta del av dess historia. Vi fortsatte ner mot den märkliga s k Bönsäcken, en ås av kullersten som sträcker sig en bra bit ut i havet. Om hur den uppstått finns såväl vetenskapliga som fantasifulla förklaringar.

Kristin Eriksson underhöll med sång och dragspel till lunchen. Närmast kameran, Inga-Lill som guidade på ön.

Efter denna lilla utflykt kändes det bra att få inta lunch på hamnkrogen, som efter det att krögaren oväntat brutit sitt kontrakt och hoppat av tidigare under sommaren, tillfälligt drevs av fritidsboende öbor, ett faktum som på intet sätt verkade ha påverkat varken kvaliteten på maten eller servicen.

I samband med lunchen underhöll en av medlemmarna från Sölvesborg, Kristin Eriksson med medryckande sång och dragspelsmusik.

Efter lunchen begav sig de som så önskade upp till fyren på öns högsta punkt för att njuta det fina vädret och den vidunderliga utsikten.

Föreningens ordförande, Miriam Mattsson med sambo Erling Lorentzon njuter av det fina vädret och den vidunderliga utsikten från toppen av Hanö.

Efter att ha tackat Inga-Lill för en väl planerad aktivitet och sakkunnig guidning var det dags att lämna Hanö.

Göran Carlander