En sparad krona är värd mer

Räcker jordens resurser till för alla människor som finns idag? Frågan är lätt att svara på, men inte entydigt. Resurserna räcker till fler om vi hushållar med dem! Vi känner oss lyckligare och friskare när vi delar med oss och engagerar oss för varandra.

Inte så konstigt att reklamen i jultider triggar oss, både att hoppas få och att vilja ge. Varje år slår julhandeln nya försäljningsrekord…

Ovan är hämtat från Ordförande har ordet i Diabetesnytt Blekinge nr 4 som skickas till föreningens medlemmar nu i december. Här på hemsidan finns ett smakprov, se länk…..

När vi summerar år 2017 finner vi att det hänt mycket genom Blekinge Diabetesförening.
Flera intressanta föreläsningar, trevliga utflykter i naturen, värdefull gemenskap vid våra samlingar, het debatt i flera medier (se olika inlägg här på hemsidan)  och medverkan i lokalradion på Världsdiabetesdagen. Vi är också med och påverkar arbetet genom Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS.

Ditt engagemang är viktigt för att öka kunskapen om diabetes där just du finns!

Men vi ska också njuta av julens goda och vara tillsammans med nära och kära.

Grönkål har blivit på modet, inte bara till jul utan även under övriga delen på året. Den går att få tag på överallt, den är billig och – framförallt nyttig, i synnerhet för oss med diabetes. Tillsammans med julskinka blir den en riktig kulinarisk höjdare. Här är ett recept:

Repa av de gröna bladen på grönkålen och riv eller hacka i småbitar. Förväll bladen i lite vatten under ca 10 minuter. Blanda grädden med riven parmesanost och krydda blandningen med salt och svartpeppar. Tänk på att parmesanosten kan vara ganska salt i sig. Bryn lite smör i en stekpanna och låt kålen steka i några minuter. Slå över gräddblandningen och låt det hela bli lagom krämigt.

Servera med några skivor julskinka och lite osötad senap. Toppa gärna med lite rostade pinjenötter.

Ingredienser:
2-3 portioner

3-4 blad grönkål
1-1½ dl grädde
½ dl riven parmesanost
smör till stekning
salt och peppar
(rostade pinjenötter)

Spara på dig själv, försök hålla jäktet och stressen borta! Gör kloka val bland mat och dryck och rörelse. Var generös med kramar och glada skratt – också för din egen skull! Det bidrar till ljus i vintermörkret och ett friskare liv för oss alla. Den som kan vara glad åt lite har mycket att vara glad åt.

God Jul och Gott Nytt År!

Miriam Mattsson, ordförande
Göran Carlander, sekreterare