Vi vidarebefordrar gärna detta uttalande av Barndiabetesfondens ordförande, Johnny Ludvigsson, Professor Emiritus i pediatrik vid Linköpings Universitet.


”Statistiskt kommer nästan lika många att dö för tidigt av barndiabetes som av barncancer.

Häromkvällen hörde jag hur en förening som samlat in pengar till välgörenhet diskuterat ändamål – någon föreslog Barndiabetesfonden, men majoriteten tyckte ”de får så mycket, ge till någon som behöver”, och så blev det Barncancerfonden. Bra ändamål. Men som upplysning: Barncancerfonden fick 2013, enligt statistik från Frivilligorganisationernas insamlingsråd, 226 miljoner kronor, Barndiabetesfonden fick 8 miljoner.

Men det är tre gånger fler barn som får typ 1-diabetes än alla cancersjukdomar sammantagna. 75 procent av all barncancer botas, 0 procent av typ 1-diabetes.

I höstas väckte en vetenskaplig artikel viss uppståndelse. Dubbel dödlighet i Sverige, vid diabetes typ 1 med god blodsockerbalans och 8-10 gånger ökad dödlighet vid sämre blodsockerbalans. När Max Stenbeck nyligen dog vid 30 års ålder efter tio års diabetes, så var många häpna: alla kan ju leva ett ”normalt liv”, diabetes är ju inget märkvärdigt.

Varje vecka möter jag diabetespatienter och deras familjer som berättar hur livet påverkas. Små barn är tappra, sätter sprutan i magen, men kan inte dölja hur rädda och ledsna de är. Vilket barn i treårsåldern tycker det är okej att ta mellan 2-3 000 injektioner på ett år? Och minst lika många stick i fingrarna för blodsockerprov. Vem är oberörd inför risken att bli medvetslös med kramper om man råkat äta för lite för att maten inte var så god, eller när blodsockret rasar för att leken råkade vara alltför aktiv?

Även om framtidsutsikterna ljusnat, exempelvis med sensorer som minskar antalet stick, så är risken tyvärr inte obetydlig att barn med diabetes av typ 1 dör för tidigt, en del i ung vuxen ålder, kanske dessförinnan med invalidiserande komplikationer i ögon, njurar, nerver, hjärta.

Statistiskt kommer nästan lika många att dö alldeles för tidigt av barndiabetes som av barncancer. Sjukdomsorsak okänd. Går inte att förebygga. Ingen botas.

Många föräldrar till dessa barn uppfyller kriterierna för ”utbrändhet” på grund av intensiv behandling dygnet om, år efter år. Forskning är det enda som kan ändra situationen.

Det är fantastiskt bra att Barncancerfonden får mer än 200 miljoner kronor per år. Det behöver Barndiabetesfonden också. Men då måste folk förstå vad typ 1-diabetes innebär. Jo, de ser så friska ut, och de flesta får ett långt, spännande, förhoppningsvis lyckligt liv. Men alls inte alla. Och livet är inte ”normalt”. Det är dags att sluta hymla.”

johnny_ludvigsson_artikel

 

 

 

 

 

 

Johnny Ludvigsson